Willem Hussem
* Rotterdam 1900 † Den Haag 1974
Bezocht in 1917 en 1918 de Rotterdamse academie en nam daarna lessen bij de kunstschilder-graficus Dirk Nijland. In 1919 vertrok hij naar Zuid-Frankrijk. In 1922 eerste tentoonstelling te Rotterdam, landschappen en stillevens. In 1929 keerde hij terug naar Nederland (Zaandam). Na zijn huwelijk in 1930 vertrok hij in 1933 met zijn vrouw weer naar Frankrijk, waar hij in Parijs Mondriaan en Picasso ontmoette. Met het werk van Picasso had hij de meeste affiniteit. In 1936 vestigde Hussem zich in Den Haag. Vanaf 1939 trad er vernieuwing op in zijn werk; hij begon zijn onderwerpen te abstraheren. In de jaren vijftig vervaardigde Hussem zowel expressionistische werken als schilderijen welke leken voort te komen uit kalligrafische tekens. Eindjaren vijftig werden de vormen meer geometrisch en in de loop van de jaren zestig geleidelijk strakker.
Willem Hussem was naast schilder ook dichter en vanaf 1967 beeldhouwer (metaalplastieken).
In 1945 nam hij deel aan de expositie Kunst in Vrijheid, werd lid van Pulchri, en daarna ook van de Haagsche Kunstkring, Vrij Beelden en Liga Nieuwe Beelden, Verve en Fugare.
Hij was het middelpunt van de Posthoorngroep, een groep kunstenaars die elkaar troffen in het Haagse café De Posthoorn.
Vele onderscheidingen, waaronder driemaal de Jacob Marisprijs voor schilderen en tekenen.
Zijn werk is opgenomen in de collecties van verschillende musea, waaronder Kunstmuseum Den Haag en Stedelijk Museum Amsterdam.