Geneviève Claisse

* Quiévy (Frankrijk) 1935  † Dreux 2018

Op jonge leeftijd houdt ze talrijke jaarschriftjes bij met abstracte figuren en al vroeg in de jaren ‘50 zien we de oorsprong van figuren, stijlen en ingrepen die pas jaren later uiting vinden in haar werk.
Als leerling en assistente van de eveneens in Quiévy geboren Auguste Herbin (1882-1960), wordt ze geprikkeld door vooral de geometrisch abstracte kunst die in de jaren ’50 opnieuw in de belangstelling staat.
In het begin wordt haar werk sterk beïnvloedt door haar leraar, maar gedurende de jaren ontwikkelt zij een zeer boeiende eigen stijl welke resulteert in een gevarieerd oeuvre.
Ze krijgt in 1958 haar eerste belangrijke solotentoonstellingen in Cambrai en Parijs en wordt dan ontdekt door de Parijse galeriehoudster Denise René. Deze heeft een toonaangevende galerie voor optische en kinetische kunst waar het werk van Claisse vaak wordt getoond in de context van het oeuvre van Vaserely , Calder en Soto.
Vanaf 1960 is haar werk vooral gericht op de relatie tussen kleur en vorm. Behalve geometrisch is het ook gebaseerd op een intuittief gevoel voor evenwicht.
Zelf heeft ze over haar werk gezegd:’ het staat dichter bij het Suprematisme dan bij het Constructivisme.” Haar werk creeërt z’n eigen volume en beweging.
Claisse is de samenstelster/schrijfster van de oeuvrecatalogus van Auguste Herbin en beheerde zijn artistieke nalatenschap.
Geneviève Claisse is tot het eind van haar leven actief geweest en de waardering voor haar werk is groot.

Disposed of the object, the anecdote and all the support of traditional painting, my way of painting is expressed in the relationship between form and colour.”    Geneviève Claisse

Werk van Claisse in onze collectie:

ZT