Nieuws/Activiteiten

BIJZONDERE AANBIEDING

WIM SINEMUS
“Bevrijding” 1945, pastelkrijt op papier, 46 x 62 cm
Op de achterzijde van dit werk schreef de kunstenaar: ‘Sinemus, na de bevrijding’. De compositie weerspiegelt zijn gevoel van vrijheid. Vanaf 1932 woonde Sinemus in Parijs en in 1939 week hij met vele andere kunstenaars uit naar Zuid-Frankrijk. Door de contacten en vaak nauwe vriendschappen welke hij sloot met abstract werkende kunstenaars als Henri Goetz, Hans Hartung en Nicolas de Staël, ontwaakte ook bij Sinemus de wil om zich geheel abstract te uiten en ontwikkelde hij een krachtige moderne stijl.
Het werk is prominent afgebeeld en wordt besproken in de in 2009 uitgegeven monografie: Sinemus “Een eigenzinnig kunstenaar” van Ankie de Jongh-Vermeulen, ISBN 978 90 8910 44 0.
Voorts siert het de cover en is het afgebeeld in het boek waarin Elmyra van Dooren in 1989 de AMC Collectie heeft beschreven.

Voor nadere informatie over dit werk belt u Dick Oostinga 0651121613 of mailt u naar oostinga@otherart.nl

++++++++++++++++++++

NICOLAAS WARB (ps. Sophia Elisabeth Warburg) in STEDELIJK MUSEUM AMSTERDAM!

Tot 2 februari 2020 is de expositie Chagall Picasso Mondriaan en anderen: Migranten in Parijs te zien. Onder de ‘anderen’ is Warb vertegenwoordigd met 5 werken uit de eigen collectie van het museum. Al jaren een van onze favoriete kunstenaars: veelzijdig, kleurrijk, baanbrekend in haar tijd.

“J’ai le temps” Nicolaas Warb 1953
Collectie Stedelijk Museum Amsterdam (schenking Francis Nicolas 1970)

TROUW: “Het zijn de onbekenden die de tentoonstelling verrassend maken. Zo zijn er schilderijen te zien van Nicolaas Warb: prachtige ingetogen geometrische werken”

NRC: “Ook Nicolaas Warb (1906-1957) verdient het eerbetoon dat ze nu in het Stedelijk krijgt. Deze Amsterdamse kunstenaar, die in werkelijkheid Fine Warburg heette, nam in 1929 dapper een enkele reis richting Parijs. Ze veranderde haar naam, omdat vrouwen niet serieus werden genomen door de Franse critici en haar achternaam een Duitse bijklank had, maar kreeg toch nooit echte erkenning. Haar vrolijk lichtblauwe schilderij ‘J’ai le temps’ (ik heb de tijd) uit 1953 is nu terecht uit het museumdepot opgediept. Het olieverfpaneeltje is een klein meesterwerk en straalt een heerlijke zorgeloosheid uit. Ironisch genoeg stierf de maakster kort na het maken ervan aan kanker.”

The New York Times: “The Dutch painter known as Nicolaas Warb, we learn, was in fact a woman, whose real name was Fine Warburg; she used a masculine pseudonym so that her work would be taken more seriously by French critics, who she believed would ignore her art if they knew her true identity. She was able to study art at French academies — off limits to women in other countries at the time — and in 1930 wrote a manifesto, “Perspectives and Thoughts on Abstract Painting,” in which she asserts that avant-garde art could uplift people morally and spiritually.”

“Émanation magnétique” Nicolaas Warb 1946 Collectie Stedelijk Museum Amsterdam (schenking Francis Nicolas 1970

BEKIJK OOK DE WERKEN IN ONZE COLLECTIE

Nicolaas Warb

++++++++++++++++++

 

recent toegevoegd aan ons aanbod: de nooit getoonde tekeningen die WILLY BOERS (1905-1978) in de jaren ’30 maakte in Parijs en elders.

Willy Boers tekeningen