Nieuws/Activiteiten

fc844d2d-1e66-45ef-afa3-080c293342f6

In de galerie openen we op zaterdag 8 december 2018 een nieuwe expositie:

The FIFTIES

die zal duren tot het einde van het jaar.

De jaren vijftig stonden in Europa in het teken van de wederopbouw met hulp van het kapitaalkrachtige Amerika.
New York ontwikkelde zich tot een centrum van nieuwe, vooral abstracte, beeldende kunst, zoals Action Painting waarbij de nadruk ligt op de actie van het schilderen en niet direct op het resultaat en Colourfield Painting, (grote) kleurvlakken waarmee de kunstenaar een gevoelsstemming probeerde op te wekken.
In 1951 was er een tentoonstelling van de collectie Peggy Guggenheim in het Stedelijk Museum te Amsterdam. De ‘moderne’ kunstenaars van deze tentoonstelling werden door een aantal op abstractie gerichte Nederlandse kunstenaars beschouwd als de voorgangers en wegbereiders van de Absolute Kunst (positief en op de toekomst gericht; in Frankrijk misschien helderder geformuleerd als Réalités Nouvelles). Een zestiental kunstenaars richtte in maart 1951 de groep Creatie op die vier jaar zou bestaan en jaarlijks een tentoonstelling zou organiseren. Zij schaarden zich achter de uitspraak van Kandinsky: ‘De natuur schept vormen voor haar doel, de kunst andere voor het hare’.
Wij tonen werken uit de jaren ’50 van de leden van Creatie.

Wij hopen u zaterdag 8 december te mogen verwelkomen! Om 16.00 uur zal de expositie met een korte voordracht worden geopend.