Youla Chapoval

* Kiev 1919   † Paris 1951

Verhuisde in 1924 met zijn familie naar Parijs. Genoot daar onderwijs en studeerde medicijnen. Brak deze studie af en twijfelde tussen dichtkunst en schilderen. Koos voor het laatste en frequenteerde de Parijse kunstacademie Grande Chaumière, waar hij vele kunstenaars leerde kennen. Hij nam lessen bij de École des Beaux-Arts van Marseille en die van Toulouse. Zijn eerste doeken dateren van 1942-’43. Hij was bevriend met Jean Cocteau en ook met Picasso, die waardering had voor zijn werk, had hij een vriendschappelijke verhouding. Na aanvankelijk figuratief werk, dat gekenmerkt wordt door stevige penseelvoering en rijkdom aan materie, ontwikkelde zijn werk zich in de richting van het kubisme, welke stijl hij vanaf 1946 voortreffelijk beheerste. In 1947 won hij de Prix de la Jeune Peinture. Vanaf 1949 wende hij zich af van de strikte kubistische composities en gaf hij er de voorkeur aan om door gebruik te maken van lijn, beweging en kleur een gevoel van ruimte in zijn werken te scheppen. Hij won in 1950 de prestigieuze Prix Kandisky. Chapoval was een van de grote verwachtingen van de jonge abstracte schilderkunst, toen hij in december 1951, 32 jaar oud, dood werd aangetroffen in zijn atelier. In slechts negen jaar heeft hij een omvangrijk oeuvre geproduceerd dat circa 800 doeken omvat en daarnaast nog talrijke gouaches, aquarellen en tekeningen.
Zijn werk is tijdens en na zijn leven getoond in belangrijke galeries in Parijs en op de Salon des Réalitées Nouvelles. In 1964 was er een grote overzichtstentoonstelling in het Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris en in 1991 in het Musée d’Art Moderne de Villeneuve-d’Ascq.
In 2015 voltooiden Évelyne & Marie-Laure Moisset een prachtig vorm gegeven biografie en oeuvrecatalogus van de olieverfschilderijen van Chapoval.
Logo  www.youlachapoval.com            oeuvrecatalogus

Werken van Chapoval in onze collectie: